Θα καταλάβετε γιατί τα ονομάζω σαν σουτζουκάκια! Με μια περιήγηση στο ιντερνέτ θα βρείτε πολλές παραλλαγές για τα σουτζουκάκια. Συνήθως οι συμβουλές είναι να έχεις 2 ή 3 διαφορετικά είδη κιμά να μουσκεύεις το ψωμί σε κρασί και να αφαιρείς μετά τη κόρα κτλ κτλ. Εδώ θα δείτε την δική μου εκδοχή  η οποία βασίζεται στην πανάρχαια τακτική : «Με ότι έχω στο ψυγείο»!

ΥΛΙΚΑ (κιμάς)

  • 700 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
  • Μια κουταλιά της σούπας πολτό σκόρδου (σας έχω ξαναπεί γι’αυτό το φοβερό σκεύασμα)
  • Ένα μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 αβγό
  • 2 ή 3 κουταλάκια κύμινο
  • 2 κουταλάκια μπαχάρι
  • Ελαιόλαδο (2 κουταλιές της σούπας υπολογίστε)
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 4 φέτες ψωμί του τοστ ή 2 φέτες κανονικό ψωμί

ΥΛΙΚΑ (σάλτσα ντομάτας)

Έχετε τις εξής επιλογές: Είτε θα πάρετε ένα κουτί ψιλοκομμένο ντοματάκι ή θα φτιάξετε εσείς τη σάλτσα ντομάτας. Εγώ ανάλογα με τον χρόνο που έχω αποφασίζω. Αν επιλέξετε να φτιάξετε μόνοι σας κάντε κάτι πολύ απλό. Θα χρειαστείτε:

  • Ένα μεγάλο κρεμμύδι
  • 4-5 πομοντόρια ή 3 μεγάλες ντομάτες
  • Αλάτι, ρίγανη και ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Όπως όλες οι συνταγές η απλότητα πάνω απ’ όλα!!!

Περάστε το κρεμμύδι από το μπλέντερ (σημασία έχει να είναι ψιλοκομμένο, αν είστε εξοικειωμένοι με το μαχαίρι και μπορείτε να το ψιλοκόψετε κάντε το) και ρίξτε το μέσα σε ένα βαθύ μπολ ή μια λεκανίτσα.

Στη συνέχεια προσθέστε τον κιμά και τον πολτό σκόρδου το ελαιόλαδο και ανακατέψτε πολύ καλά. Προσθέστε το αβγό.

Τέλος προσθέστε το κύμινο και το μπαχάρι το αλάτι και το πιπέρι.

Όταν μαγειρεύω με τα παιδιά τα ρίχνω όλα μαζί μέσα και τα αφήνω να ανακατεύουν μέχρι να κουραστούν!

Λοιπόν τώρα είναι το κρίσιμο σημείο! Καλά όχι και τόσο κρίσιμο αλλά είναι η ώρα της απόφασης. Μπορείτε να ρίξετε 2 κουταλιές αλεύρι και να μην ρίξετε καθόλου ψωμί (ναι και όμως γίνεται) αλλιώς περάστε τις φέτες του τοστ στο μπλέντερ και χτυπήστε τις μέχρι να γίνουν τρίμματα και ρίξτε το όπως είναι στο μπολ (τα σουτζουκάκια θα γίνουν πολύ αφράτα).

Η διαφορά με τα υπόλοιπα σουτζουκάκια είναι ότι αυτά εγώ δεν τα τηγανίζω(για πολλούς λόγους). Τα πλάθω και τα βάζω στο φούρνο με λίγο λάδι και νεράκι στο πυρέξ. Αν τα αφήσετε στους 180 βαθμούς στον αέρα και να τα γυρνάτε που και που γίνονται πεντανόστιμα.

Εναλλακτικά θα πρέπει να τα αλευρώσετε και να τα τηγανίσετε σε ελαιόλαδο. Εσείς αποφασίζετε.

Όταν θα έχουν πάρει χρώμα θα πρέπει να ρίξετε τη σάλτσα ντομάτας μέσα στο πυρέξ ή το τηγάνι και να τα αφήσετε για 10 με 15 λεπτά χαμηλώνοντας τη φωτιά.

Για να φτιάξετε τη σάλτσα ντομάτας απλά τα παρακάτω

  • Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και βάλτε το να τσιγαριστεί σε ένα κατσαρολάκι που έχετε βάλει ελαιόλαδο
  • Μόλις έχει πάρει χρώμα (θα το καταλάβετε) ρίξτε μέσα τα πομοντόρια ή τις ντομάτες που έχετε περάσει από το μπλέντερ.
  • Προσθέστε αλάτι και λίγο νεράκι και αφήστε την να σιγοβράσει για 20 λεπτά

Τα σουτζουκάκια μπορείτε να τα συνοδεύσετε με ρύζι, πατάτες τηγανιτές μακαρόνια ή πουρέ.

Αν αναρωτηθήκατε που είναι ο μαϊντανός, θυμηθείτε ότι εμένα οι κόρες μου αν δουν κάτι πράσινο μέσα στο κιμά με βάζουν να το βγάζω!!!!! Αν θέλετε μπορείτε να ψιλοκόψετε και να τον ρίξετε μέσα στο κιμά (χμμμμμμμμμμμμ δοκιμάστε τα χωρίς)

Δοκιμάστε να μην τα τηγανίσετε και πείτε μου τη γνώμη σας, και μην ξεχνάτε:

ΟΛΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΨΟΥΝ

 Συμβουλή για παιδικά πάρτι

Τα παραπάνω υλικά βγάζουν περίπου 18 σουτζουκάκια!!!!!