Για κάποιο λόγο μερικά φαγητά τα φτιάχνουμε μόνο σε περιόδους νηστείας. Κακώς! πολύ κακώς!!!

Τα φασόλια μαυρομάτικα εκτός από τον παραδοσιακό τρόπο μαγειρέματος, τα έχω μαγειρέψει ή τα έχω δοκιμάσει σε διάφορες παραλλαγές.

Σαλάτα σίγουρα τα έχετε δοκιμάσει όλοι! Ορίστε η δική μου εκδοχή…

Υλικά

 – 300 γραμμάρια φασόλια μαυρομάτικα

– 150 γραμμάρια ρύζι καστανό

– 3 κρεμμύδια ξερά

– 1 μεγάλη ντομάτα

– Κριθαροκουλούρα

– Τυρί φέτα

– Ελαιόλαδο

– Αλάτι, πιπέρι

– Ξύδι μπαλσάμικο

– 1 κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη

– 1 σκελίδα σκόρδο

– 1 ποτήρι κόκκινο κρασί (ημίγλυκο κατά προτίμηση)

 

Εκτέλεση

Μην κοιτάτε καθόλου τα υλικά! Δεν είναι πολλά! Θα το διαπιστώσετε ευθύς αμέσως!

Ξεκινήστε βράζοντας (Ξεχωριστά!!!!!) τα φασόλια και το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τόσο στα φασόλια όσο και στο ρύζι αλατίστε λίγο το νερό στο οποίο βράζουν.

Μόλις βράσουν αφήστε τα στην άκρη να κρυώσουν.

Ετοιμάστε τα καραμελωμένα κρεμμύδια. Κόψτε τα σε ροδέλες (2 κρεμμύδια) και ρίξτε τα σε βαθύ τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο. Μόλις ροδίσουν λίγο ρίξτε μέσα το κρασί και αφήστε το για 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Δώστε προσοχή τώρα γιατί αυτό δεν θα το βρείτε αλλού! Ρίξτε μέσα στο τηγάνι 2 κουταλιές της σούπας ξύδι μπαλσάμικο και αφήστε το για 1 λεπτό.

Συνεχίστε ρίχνοντας μέσα 1 κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη. Ανακατέψτε καλά και χαμηλώστε τη φωτιά στο μισό. Αφήστε τα για 5’-7’ να καραμελώσουν και αποσύρετε τα από τη φωτιά!

Είμαστε έτοιμοι!!! Ας αρχίσει η συναρμολόγηση.

Σε βαθύ μπολ ή πολύ βαθιά σαλατιέρα ρίξτε τα φασόλια και το ρύζι.

Προσθέστε την ντομάτα και το κρεμμύδι ψιλοκομμένα.

Σε ένα μπλέντερ ρίξτε ελαιόλαδο, την σκελίδα με το σκόρδο και ξύδι μπαλσάμικο (τώρα θα ρωτήσετε σε τι ποσότητες να το κάνω αυτό? Σωστή απάντηση δεν θα βρείτε για να είμαι ειλικρινής! Εγώ βάζω όση ποσότητα λάδι τόση και ξύδι, προσοχή απλά μην το παρακάνετε, θέλετε να απλωθεί καλά στη σαλάτα όχι να το κάνετε σούπα!)

Περιχύστε το περιεχόμενο του μπλέντερ στο μπολ, προσθέστε το αλάτι και πιπέρι που επιθυμείτε και ανακατέψτε πολύ, πολύ, πολύ καλά!!!!!

Δοκιμάστε και προσθέστε ανάλογα αλάτι ή ξύδι που μπορεί να χρειάζεται.

Πάμε για στήσιμο!

Σερβίρετε τη σαλάτα σε μπολάκια ατομικά για περισσότερο εφέ!

Ξεκινήστε με 5 – 6 κουταλιές από τη σαλάτα. Ραντίστε με ελαιόλαδο την κριθαροκουλούρα σπάστε την σε κομμάτια και προσθέστε τα.

Προσθέστε τη φέτα κομμένη σε κομμάτια και τέλος στη κορυφή προσθέστε μια κουταλιά από τα καραμελωμένα κρεμμύδια!!!!!

Οι γεύσεις που συνδυάζονται είναι απίστευτες! Δοκιμάστε το!