Το μαγείρεμα στη γάστρα είναι αγαπημένη μου συνήθεια. Έχω προσπαθήσει να μαγειρέψω εκεί όοοολα τα φαγητά!!!! Αλήθεια το λέω. Άλλα τα κατέστρεψα και άλλα βγήκαν μαγικά!!!! Ένα από αυτά ήταν τα ρεβίθια. Ορκίζομαι ότι μέχρι τότε τα ρεβίθια δεν ήθελα να τα βλέπω.

Θυμάμαι όμως πολύ χαρακτηριστικά έναν πρώην συνάδελφο που κάθε φορά ερχόταν στη δουλειά με το ταπεράκι από την γυναίκα του. Πάντα προσπαθούσαμε να μαντέψουμε τι φαγητό είχε μιας και η γυναίκα του είναι εξαιρετική μαγείρισσα. Μια ημέρα λοιπόν έτρωγε με τόση λαχτάρα τα ρεβίθια που δεν το πίστευα. Ρώτησα για την συνταγή και την έχω πειράξει ελάχιστα.

Όταν το φτιάχνω δεν μπορώ να σταματήσω να το τρώω!

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γραμμάρια ρεβίθια (συσκευασία ή από το χωριό αν μπορείτε!)
  • 2 κρεμμύδια
  • 1 κόκκινη, μια κίτρινη πιπεριά και μια πορτοκαλί πιπεριά
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 300 γραμμάρια λουκάνικο χωριάτικο (ή και περισσότερο κακό δεν κάνει)
  • Δενδρολίβανο (απαραίτητα!!!!!!!)
  • Αλάτι  & πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
  • Ένα κουτί ψιλοκομμένο ντοματάκι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Το μόνο δύσκολο στη συνταγή είναι ότι τα ρεβίθια θα πρέπει να τα έχετε βάλει από το βραδύ σε μια λεκάνη με νερό και λίγο χοντρό αλάτι μέσα για να μαλακώσουν (είναι εντυπωσιακό το πως φουσκώνουν!!). Αν την επόμενη ημέρα τα τρίψετε μεταξύ τους α δείτε ότι βγαίνει η φλοίδα τους.

Αν δεν το έχετε κάνει αυτό θα πρέπει να τα βράσετε για 30’ πριν τα βάλετε στη γάστρα.

Λοιπόν ας ξεκινήσουμε!!

Ρίξτε στη γάστρα τα ρεβίθια, κόψτε τις πιπεριές σε ψιλές λωρίδες και ψιλοκόψτε τα κρεμμύδια, στη συνέχεια ρίξτε τα και αυτά στη γάστρα.

Ψιλοκόψτε το λουκάνικο είτε σε ψιλές ροδέλες είτε σε μικρά κομματάκια (δεν θα το τηγανίσουμε πριν απλά ρίξτε το μέσα).

Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και αρκετό δενδρολίβανο (του ταιριάζει πάααρα πολύ).

Προσθέστε ελαιόλαδο (ένα φλιτζάνι υπολογίστε) και 2 με 3 φλιτζάνια νερό. Ανακατέψτε όλα τα υλικά να αναμιχθούν καλά και……αυτό ήταν!!!!!!!!

Βάλτε τη γάστρα στο φούρνο και αφήστε την να δημιουργήσει!!!! Στους 180 βαθμούς και στον αέρα μπορεί να χρειαστεί και 2,5 ώρες για να ετοιμαστεί αλλά αξίζει.

Θα πρέπει να του ρίχνετε καμμιά ματιά για να δείτε αν του χρειάζεται λίγο νεράκι . Το ντοματάκι το ρίχνετε αφού έχουν μαλακώσει τα ρεβίθια περίπου 20 λεπτά πριν το βγάλετε από το φούρνο.

Για όσους ρωτήσουν ναι και το σκόρδο του πάει όπως και το μπούκοβο αλλά  γίνεται πολύ βαρύ.

Δοκιμάστε το με παρέα και θα σας δικαιώσει ο συνδυασμός είναι πραγματικά αξεπέραστα γευστικός!

Και στη κατσαρόλα γίνεται απλά θέλει να είσαι από πάνω και να προσθέτεις νερό.

Αν δεν έχετε γάστρα σας συμβουλεύω να αποκτήσετε γιατί εδώ θα βρείτε πολύ ωραίες συνταγές.

Τα ευχαριστήρια μου στη σύζυγο του πρώην συναδέλφου που μοιράστηκε μαζί μου τη δημιουργία της!!!!!