Όσες γενιές και να περάσουν νομίζω ότι το σπιτικό κέικ είναι ότι πιο κλασσικό και αξεπέραστο γλυκό υπάρχει. Πόσες φορές δεν βουτήξαμε τα χέρια μέσα στη ζύμη και δεν περιμέναμε καρτερικά να γλείψουμε ότι έχει απομείνει πάνω στο μίξερ?

Και ακόμα περισσότερο το να φτιάξεις ένα κέικ είναι ποοοοολύ εύκολο και αν σε βοηθήσουν τα παιδιά γίνεται πάρα μα πάρα πολύ διασκεδαστικό!(αρκεί να λείπει η μαμά από το σπίτι, γιατί έτσι όπως θα τα κάνουμε δεν θα το γλιτώσει το εγκεφαλικό!!!)

ΥΛΙΚΑ

  • 1 φαρίνα κόκκινη (το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του)
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο (όχι κούπα, ούτε του ελληνικού καφέ. Μια μεσαία κατάσταση)
  • 2 φλιτζάνια χυμό πορτοκάλι (αν έχετε φρεσκοστυμμένο ακόμα καλύτερα)
  • 4 αυγά
  • 1,5 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 βανίλιες (πωλούνται σε συσκευασία 5 τεμαχίων)
  • 1 φλιτζάνι φρέσκο γάλα (ΔΕΝ είναι απαραίτητο!!!)
  • Κακάο (το κλασικό που χρησιμοποιούμε και για ρόφημα)

Απαραίτητες προϋποθέσεις

  • Αν δεν συμμετέχουν τα πιτσιρίκια δεν το φτιάχνω
  • Χρησιμοποιώ σύρμα για να ανακατέψω τα υλικά και όχι μίξερ (εσάς ότι σας βολεύει απλά θεωρώ ότι με το σύρμα γίνεται πιο αφράτο. Άσε που έχω πάρει και μικρά για να τα χρησιμοποιούν τα παιδιά!)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πάρτε μια βαθιά λεκάνη (το εννοώ βαθιά γιατί αν βάλουν τα παιδιά μέσα τα χέρια τους πολύ γρήγορα η ζύμη θα βρει άλλο μέρος να αναπαυθεί).

Ρίξτε μέσα τη ζάχαρη και το λάδι και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν (μην περιμένετε να λιώσει η ζάχαρη!)

Στη συνέχεια ρίξτε ένα ένα τα αυγά (τα έχω ρίξει και όλα μαζί και δεν έγινε τίποτα συγκλονιστικό! Οπότε μη διστάσετε!).

Στη συνέχεια ρίξτε τον χυμό χωρίς να σταματήσετε να ανακατεύετε (εγώ βάζω τα πιτσιρίκια πάντως στο ανακάτεμα!) Καιρός τώρα να ρίχνετε σιγά σιγά την φαρίνα (εδώ το σιγά σιγά ισχύει γιατί αν την ρίξετε όλη μαζί δεν θα διαλυθεί και θα δημιουργηθούν γρομπαλάκια στο κέικ.

Τέλος προσθέστε τις βανίλιες και το γάλα αν θέλετε.

Όταν ξεκινάτε να το φτιάχνετε ανάψτε και τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για να είναι έτοιμος.

Πολύ σημαντικό να λαδώσετε πολύ καλά τη φόρμα που θα χρησιμοποιήσετε για το κέικ ώστε να βγει εύκολα και να μην σας κολλήσει. Απλά ρίξτε λίγο λάδι μέσα στην φόρμα και με το χέρι σας αλείψτε την πολύ καλά, δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω.

Ρίξτε τα ¾ της ζύμης στη φόρμα και στην υπόλοιπη προσθέστε το κακάο (το πόσο θα ρίξετε εξαρτάται από το πόσο σοκολατένιο το θέλετε, υπολογίστε 4 κουταλιές της σούπας και είστε εντάξει). Ανακατέψτε πολύ καλά και το μείγμα σας θα γίνει σοκολατένιο (απομακρύνετε τα μικρά γιατί θα ορμήξουν) και αδειάστε το μέσα στη φόρμα (μη το ρίξετε απλά από τη μια μεριά αδειάστε το κυκλικά σε όλο το σκεύος).

Σκεπάστε το με αλουμινόχαρτο και βάλτε το στο φούρνο.

Μετά από 25’ βγάλτε το αλουμινόχαρτο και αφήστε το για άλλα 25’.

Για να είστε σίγουροι ότι είναι ψημένο μπορείτε να βυθίσετε μέσα του ένα μαχαίρι, όταν το βγάλετε αν δείτε πάνω του υπολείμματα ζύμης σημαίνει ότι θέλει και άλλο ψήσιμο αλλιώς είναι έτοιμο.

Όταν το βγάλετε από το φούρνο αφήστε το να κρυώσει καλά πριν το βγάλετε από την φόρμα!

Θα δοκιμάσω σύντομα να φτιάξω ένα κέικ που στο εσωτερικό του είναι κατακόκκινο!!!! Το είδα σε κάποια εκπομπή, όταν κάνω την απόπειρα θα σας πω τα αποτελέσματα!