Δεν ξέρω αν συμβαίνει και σε εσάς, αλλά μεγαλώνοντας & παρακολουθώντας τα παιδιά μου να μεγαλώνουν προσπαθώ να θυμηθώ εμένα στην ηλικία τους.

Πως ήμουν τότε, τι σκεφτόμουν, πως δημιουργήθηκαν κάποιες αναμνήσεις που έχω. Μπορώ κι εγώ,  και με ποιο τρόπο να δημιουργήσω μνήμες στα παιδιά μου;

Τώρα θα σκέφτεστε με ποια αφορμή τα λέω όλα αυτά. Για όλα φταίει ένα άρωμα: Ένα άρωμα που ξύπνησε παιδικές αναμνήσεις. Αναμνήσεις που  δεν ξέρω πλέον αν όντως τις θυμάμαι έτσι όπως τις βίωσα ή αν μου δημιουργήθηκαν από τις περιγραφές της μητέρας μου. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι δικές μου!

Άρωμα ελληνικού καφέ, αυτή είναι η αιτία για το ταξίδι των αναμνήσεων! Αυτή η μυρωδιά που σε όλους μας είναι γνώριμη ακόμα και αν δεν έχουμε δοκιμάσει ποτέ την γεύση του. Άρωμα ελληνικού καφέ, τόσο οικείο, τόσο γεμάτο, τόσο δικό μας.

Δεν ξέρω πότε αποφασίσαμε να κάνουμε τον καφέ μας τόσο πολύπλοκο….Φρέντο εσπρέσο, καπουτσίνο, ντεκαφεινέ ή όχι, το χαρμάνι αυτό ή το άλλο, με αφρόγαλα ή κρέμα, με κανέλα ή  σοκολάτα, με λίγο πάγο ή πολύ. Πραγματικά σκεφτείτε το!

 

Ο ελληνικός καφές για εμένα είναι μια ευχάριστη μνήμη, πολύ ευχάριστη. Ίσως και η μοναδική που έχω από τον παππού μου στην Κρήτη, τον παππού μου τον συνονόματο: Ήμουν πολύ μικρός,  λίγο πάνω από 2 ετών (ή κοντά εκεί) και ήταν καλοκαίρι. Ήμουν διακοπές στην Κρήτη στον παππού και την γιαγιά (υπάρχει καλύτερο;). Ο παππούς ξυπνούσε κάθε πρωί πολύ νωρίς για να πιει τον ελληνικό του καφέ και μετά να κατηφορίσει στο καφενείο. Η ιστορία λέει ότι μόλις τον άκουγα να κάθεται στη καρέκλα, έτοιμος να απολαύσει τον καφέ του, ξυπνούσα και απαιτούσα να ασχοληθεί μαζί μου! Και αυτός κάθε πρωί,  μα ΚΑΘΕ πρωί, ποτέ δεν μου χαλούσε το χατίρι. Με έπαιρνε αγκαλιά και  καθόμασταν στο τραπέζι για να απολαύσουμε μαζί το πρωινό μας.

Το δικό του ήταν ο ελληνικός καφές και το δικό μου ήταν τα παξιμαδάκια με γλυκάνισο που βουτούσε μέσα στον καφέ του και μου τα πρόσφερε.

Έπινε τον καφέ του σκέτο αλλά εμένα δεν με ενοχλούσε καθόλου.

Πίνω τον καφέ μου σκέτο και θέλω να πιστεύω ότι αυτό μου το έμαθε αυτός…..

Ένα άρωμα, ένας καφές, μια παιδική ανάμνηση.

Σας θυμίζει κάτι;