Πάντα πίστευα ότι οι μυρωδιές της κουζίνας όταν είμαστε παιδιά, μας μένουν για πάντα. Έτσι προσπαθώ να δημιουργώ τέτοιες αναμνήσεις στα παιδιά. Το Πάσχα πρέπει το σπίτι να μυρίσει από κουλούρια, τα Χριστούγεννα από κουραμπιέδες και μελομακάρονα κοκ. Έτσι η γιορτή εκτός από εικόνα αποκτά και άρωμα και γεύση. Άρωμα και γεύση που δεν ξεχνιούνται ποτέ.

Η συγκεκριμένη συνταγή είναι από μια πολύ καλή φίλη και την πρώτη φορά που την έφτιαξα θυμάμαι πολύ χαρακτηριστικά είναι το πώς μύριζε από την κανέλα όλο το σπίτι!!!! Τα κουλουράκια εξαφανίστηκαν αμέσως και από τότε όποτε μου τα ζητάνε να τους τα φτιάξω μου το διευκρινίζουν : «Εκείνα εκεί που μύριζαν τόσο ωραία!!!!!»

Πρόκειται για γλυκό οπότε εδώ η μέθοδος «με το μάτι και στο περίπου» δεν ισχύει! Ακολουθήστε τη συνταγή πιστά!

Το κείμενο της φίλης:

«Το μαγείρεμα είναι καλή ευκαιρία και για τα αγοράκια να περάσουν χρόνο με τη μαμά στην κουζίνα να διασκεδάσουν αλλά και να μάθουν !! Για λίγο μεγαλύτερα παιδάκια οι ποσότητες των υλικών είναι μια καλή ευκαιρία να εξοικειωθούν με τον όγκο και τις μονάδες μέτρησης αλλά και να παίξουν με τα κλάσματα»

ΥΛΙΚΑ

  • 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (που ναι σας διαβεβαιώνω με τα αγοράκια θα βρεθεί παντού)
  • 1 κουταλάκι  σόδα μαγειρική
  • 1 κουταλάκι baking powder
  • 1 και μισό κουταλάκι κανέλα
  • 1/4 κουταλάκι γαρύφαλλο
  • 1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
  • 3/4 κούπας ζάχαρη
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 1/4 κούπας ανθρακούχο νερό (σόδα, Perrier κλπ)
  • 1/4 κούπας χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ενοποιηθούν (η ζύμη μας να είναι αρκετά σφιχτή να πλάθεται) Εδώ έχουμε δυο επιλογές – είτε χρησιμοποιούμε κουπ-πατ (φορμίτσες με σχεδιάκια για κουλουράκια) οπότε απλώνουμε τη ζύμη σε μια καθαρή επιφάνεια με πλάστη (αν δεν έχουμε μπορούμε και με το χέρι) . Τα παιδιά φτιάχνουν με τις φορμίτσες τα κουλουράκια (τι και αν πλησιάζει το Πάσχα κάνουμε ότι σχήμα θέλουμε – ναι και Χριστουγεννιάτικα δέντρα γιατί μας αρέσει). Εναλλακτικά αν δεν έχουμε φορμίτσες μπορούμε να πιάσουμε με τα παιδιά μας τα κουλουράκια σε ότι σχήμα θέλουμε (πάντα ένα κουλουράκι ειδικό στο τέλος με το αρχικό του βοηθού προς τιμήν του). Τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα ή αν δεν έχουμε σε ταψί που το έχουμε λαδώσει για να μην μας κολλήσουν. Προσοχή δεν τα κάνουμε πολύ χοντρά γιατί με το ψήσιμο θα φουσκώνουν αρκετά! Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 20-25 λεπτά ανάλογα τον φούρνο κατά προτίμηση στον αέρα.  Το καμάρι του να κερνάς τους φίλους σου στο σχολείο τα κουλουράκια που έφτιαξες με τη μαμά σου δεν περιγράφεται!!