Αν δεν μαγειρέψατε ήδη τον μουσακά για πρωτάρηδες μην ξεκινήσετε να φτιάξετε αυτή τη συνταγή!!!!! Όχι ότι θα σας μαλώσει κάνένας αλλά λέμε τώρα.

Εδώ θα βρείτε μια παραλαγή του κλασικού μουσακά! Όλα είναι στη θέση τους εκτός από τον κιμά! Τολμήστε το διαφορετικό και θα με θυμηθείτε!!

ΥΛΙΚΑ για τις στρώσεις

  • 3 μεγάλες ,μελιτζάνες φλάσκες ή 5 τσακώνικες (για ένα μικρό Pyrex)
  • 4 πατάτες
  • Αλάτι & πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ (…. Για μελιτζάνες & πατάτες!!!!)

Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε ροδέλες σε πάχος 1 εκατοστό περίπου (αν είναι και πιο παχιές δεν θα σας μαλώσει κανένας).

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε και αυτές σε ροδέλες ίδιου πάχους.

Σε ένα ταψί βάζουμε αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε πάνω μελιτζάνες και πατάτες.

Ραντίζουμε με ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και τα βάζουμε στο φούρνο στον αέρα στους 180 για 20 – 25 λεπτά περίπου.

Τέλος αυτό ήταν, τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα τοποθετούμε στο pyrex μας.

Ξεκινάμε με τις πατάτες και από πάνω στρώνουμε τις μελιτζάνες. Πολύ απλά ως εδώ, συμφωνείτε?

ΥΛΙΚΑ για αυτό που θα αντικαταστάστησει τον κιμά

  • 500 γραμμάρια μανιτάρια πλευρώτους
  • 100 γραμμάρια ρεβίθια βρασμένα (απλά βράστε 1 ώραπριν τα χρησιμοποιήσετε ή μουλιάστε τα σε νερό από το προηγούμενο βράδυ)
  • 1 κονσέρβα ντοματάκι ψιλοκομμένο
  • 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 με 2 σκελίδες σκόρδο (αν σας αρέσει βάλτε 2!!!!)
  • Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίξτε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίξτε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τις σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες.

Αφήστε τα 3 με 4 λεπτά να τσιγαριστούν και στη συνέχεια ρίξτε τα μανιτάρια ψιλοκομμένα και τα ρεβίθια.!

Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη (και λίγη κόκκινη καυτερή πάπρικα ταιριάζει τέλεια).

Αφήστε μόνο για 2 λεπτά (το μανιτάρι απλά να τρομάξει όπως μου έχει πει και ένας γάλλος σεφ που μαγειρεύει με την ψυχή του) και στη συνέχεια σβήστε ταμε το κρασί.

Θέλει 3 με 4 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και να αφήσει το κρασί τα αρώματά του.

Στη συνέχεια ρίξτε το τοματάκι, ελάχιστο νερό (γιατί τα μανιτάρια βγάζουν αρκετό) και χαμηλώστε τη φωτιά λίγο πάνω από το μισό.

Θέλει περίπου 20 λεπτα να δέσει καλά η σάλτσα και να μην με΄νουν πολλά υγρά.

Ρίξτε το μίγμα σας πάνω από τις μελιτζάνες, απλώστε να πάει παντού και είστε σχεδόν έτοιμοι!!

ΥΛΙΚΑ για την μπεσαμελ

  • 1/2 λίτρο φρέσκο γάλα
  • ½ ποτήρι νερό
  • 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
  • 1 αβγό
  • 2 κουταλιές της σούπας κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 150 γρμμάρια φέτα
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ (…. Για την μπεσαμέλ)

Βάλτε σε δυνατή φωτιά ένα κατσαρολάκι και ρίξτε μέσα το γάλα.

Αρχίστε να ρίχνετε μέσα μια μια τις κουταλιές με το αλεύρι ανακατεύοντας με σύρμα ώστε το αλεύρι να διαλυθεί καλά και να μην κάνει κόμπους.

Προσθέστε το νερό και συνεχίστε να ανακατεύετε.

Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο (μην το παρακάνετε με το μοσχοκάρυδο από τον ενθουσιασμό σας!). Τέλος ρίξτε μια κουταλιά βούτυρο και το τριμμένο κεφαλοτύρι.

Όταν η μπεσαμέλ έχει γίνει αρκετά πηχτή (δεν θέλει πολύ ώρα σε 10’ έχετε τελειώσει) βγάλτε την από την φωτιά σπάστε και ρίξτε μέσα ένα αβγό και ανακατέψτε καλά.

Τέλος απλώστε την μπεσαμελ στο pyrex και τελειώστε ρίχνοντας από πάνω τα κομμάτια φέτας. Προσθέστελίγο ελαιόλαδο και βάλτε το στο φούρνο (στον αέρα στους 180 για 40’)

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ Φτιάξατε μουσακά ξανά!!!!!

Χωρίς τηγάνι, πολύ ελαφρύ και εγγυημένα πολύ νόστιμο!!!!