Αυτή η συνταγή μας έρχεται από το φίλο μας Άκη Ανδρεάκο που τον ευχαριστούμε πολύ!!!

Έψαξα να βρω τι σημαίνει η λέξη μπρουσκέτα και κατέληξα σε αυτό τον ορισμό (οπότε την άλλη φορά που θα σας κεράσουν μπρουσκέτα σε κάποιο φιλικό σπίτι μπορείτε να κάνετε και λίγο τους έξυπνους!!!!).

Μπρουσκέτα (Βruschetta): Από το ρήμα bruscare, που στα ιταλικά σημαίνει «ψήνω στα κάρβουνα». Πρόκειται για φέτες ψωμιού οι οποίες αλείφονται/ τρίβονται με σκόρδο και στη συνέχεια ζεσταίνονται ή ψήνονται με την προσθήκη ελαιόλαδου.

Εδώ θα βρείτε μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή πολύ εύκολη σε εκτέλεση και πολύ γευστική!!!

Υλικά

*Ανάλογα με το πόσα θέλουμε να φτιάξουμε και για πόσα άτομα:

  • Αυγά
  • Μεγάλες φέτες ψωμί (προσωπικά βάζω απο ζυμωτό καρβέλι) Για κάθε μία μεγάλη φέτα ψωμί υπολογίζω 2 αυγά(1 τηγανιτό (μάτι) και ένα ποσέ *προσοχή οι φέτες να μην είναι πολύ παχιές
  • Ελαιόλαδο
  • Ξύδι
  • Αλάτι & πιπέρι
  • Θυμάρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • Πιπέρι σε κόκκους
  • 1 μικρό μπολάκι για τα αυγά ποσέ

Εκτέλεση

Παίρνουμε τις φέτες του ψωμιού και με το χέρι μας ή ένα πινέλο τις περνάμε και από τις δύο πλευρές με λάδι και ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και θυμάρι.

Στη συνέχεια με ένα τσέρκι ή ένα φαρδύ ποτήρι, κάνουμε μια τρύπα στο κέντρο (με προσοχή να μην χαλάσουμε την κόρα) έτσι θα βγάλουμε μια στρογγυλή ψίχα από κάθε φέτα.

Με αυτόν τον τρόπο η φέτα με την τρύπα θα χρησιμοποιηθεί για το τηγανιτό αυγό και η στρογγυλή ψίχα για το αυγό ποσέ!!!!!

Παίρνουμε ένα τηγάνι και το αλείφουμε με λάδι. Βάζουμε τις φέτες και τις ψίχες και ψήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν χρώμα. Τις γυρνάμε από την άλλη πλευρά και στην φέτα με την τρύπα σπάμε ένα αυγό(όταν ρίξουμε το αυγό προσέχουμε να μην φτάνει ψηλά σε ύψος στην τρύπα αλλιώς δεν θα ψηθεί εύκολα, γι’ αυτό η τρύπα της ψίχας δεν πρέπει να είναι μικρή).

Όταν η ξεχωριστή ψίχα ψηθεί την βάζουμε σε ένα πιάτο (τη θέλουμε για το ποσέ).

Όταν είναι έτοιμο το βάζουμε σε ένα πιάτο.

Παράλληλα σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε αλατισμένο νερό να “βράσει” (μέχρι τη μέση περίπου για να καλύπτει το αυγό) και αν θέλουμε ρίχνουμε τη δάφνη και τους κόκκους πιπεριού.

Στο νερό ρίχνουμε και 2 κουταλιές της σούπας ξύδι (συγκρατεί το ασπράδι κοντά στον κρόκο και βοηθάει να μη διαλυθεί.)

Προσοχή! Για να ρίξουμε το αυγό ,το νερό το θέλουμε σε κατάσταση λίγο πριν το βρασμό (να μην έχει έντονο κοχλασμό)

Ανακατεύουμε έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μια μικρή δίνη.

Στο μπολάκι σπάμε με προσοχή το αυγό και το ρίχνουμε προσεκτικά στη δίνη που έχουμε δημιουργήσει. Το βράζουμε για 2-3’ πάντα σε χαμηλή θερμοκρασία και όταν το ασπράδι είναι συμπαγές κι ο κρόκος όσο μελάτος θέλετε, αφαιρέστε το αβγό με μια τρυπητή κουτάλα, για να μη διαλυθεί (αν χρειαστεί διορθώνουμε το σχήμα τους προσεκτικά με ένα κουτάλι).

Τοποθετούμε το αυγό επάνω στην ψημένη ψίχα (δίπλα στην ψημένη φέτα με το άλλο αυγό) και αν θέλουμε αλατίζουμε.

Σημαντικό! Διαχειριζόμαστε σωστά το χρόνο μας έτσι ώστε να μην έχει παγώσει το τηγανιτό αυγό μέχρι να βγάλουμε το ποσέ.

Ελπίζω να τα έγραψα κατανοητά για να μπορούν να τα μαγειρέψουν όσοι-ες είναι νέοι στην μαγειρική.

Άκης Ανδρεάκος