Εγώ λέω ότι αν δεν ρωτήσεις δεν μαθαίνεις! Έψαχνα να βρω μια συνταγή για να φτιάξω σπιτικά cookies. Είχα δοκιμάσει μερικές χωρίς μεγάλη επιτυχία! Αλλά δε σταμάτησα να ρωτάω μέχρι που ένας συνάδελφος με περηφάνια μου μίλησε γι’ αυτά τα συγκεκριμένα cookies που φτιάχνει η Μανιάνα και που κάθε φορά που τα φτιάχνει γίνεται σκοτωμός για το ποιος θα προλάβει να φάει τα περισσότερα!!!!!

Και είναι αλήθεια ότι είναι πεντανόστιμα!!!

Υλικά

  • 185 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 125 γρ. βούτυρο, σε μικρά κομμάτια
  • 1 αυγό
  • 4 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 γρ. μπέικιν σόδα
  • 180 γρ. ζάχαρη μαύρη
  • 5 γρ. αλάτι
  • 5 γρ. βανίλια εκχύλισμα ή 2 βανίλιες
  • 250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, κομμένη σε μικρά κομμάτια

Εκτέλεση

Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι.

Στο μίξερ χτυπάμε με το φτερό, το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τo αυγό και χτυπάμε για να ομογενοποιηθεί.

Προσθέτουμε τη βανίλια και στη συνέχεια χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο μίξερ και προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι σιγά σιγά, περιμένοντας πάλι να ομογενοποιηθεί κάθε δόση, προτού προσθέσουμε την επόμενη. Όταν ενσωματωθεί όλο το μείγμα του αλευριού, σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε τα κομμάτια σοκολάτας, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα.

Σ’ ένα ταψί, στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί.

Κόβουμε με το χέρι μπαλάκια ζύμης των 45 γρ. περίπου και τα τοποθετούμε στο ταψί, φροντίζοντας να έχουν 5 εκ. απόσταση μεταξύ τους από κάθε πλευρά, καθώς θα απλώσουν κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα, περίπου 10 λεπτά.

Συμβουλές (όπως ακριβώς μου τις έγραψε η Μανιάνα!!!!!)

Όταν ξεκινήσεις να τοποθετείς τα cookies στο ταψί βάλε λαδόκολλα και για να τα φτιάξεις χρησιμοποίησε 2 κουταλάκια του γλυκού . Με το ένα γεμίζεις και με το άλλο το αδειάζεις στο χαρτί . Επίσης κράτησε απόσταση μεταξύ τους γιατί όντως απλώνουν !!